الصفحة الرئيسية
إدارة الكلية
عميد الكلية
وكيل الكلية للدراسات العليا والبحث العلمي
وكيلة الكلية شطر الطالبات
وكيل كلية الطب للشؤون التعليمية
وكيل الكلية مدير المستشفى الجامعي
الهيكل الاداري
الأقسام العلمية
أقسام العلوم الطبية الأساسية
التشريح
علم الأدوية
علم الأمراض
الكائنات الدقيقة والطفيليات الطبية
الكيمياء الحيوية السريرية
وظائف الأعضاء
طب الامراض الوراثية
أقسام العلوم السريرية
الانف والأذن والحنجرة والرأس والعنق
امراض النساء والولادة
امراض الدم
التعليم الطبي
التخدير والعناية المركزة
طب الاسرة
طب المجتمع
الجراحة
جراحة العظام
العيون
الأشعة
الطب الباطني
طب الاطفال
الطواريء
المسالك البولية
الامراض الجلدية
ألبوم الصور
خريطة الكلية
آخر الأخبار
اتصل بنا
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية الطب
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Dietary macronutrient intake of Saudi males and its relationship to classical coronary risk factors.
Dietary macronutrient intake of Saudi males and its relationship to classical coronary risk factors.
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
OBJECTIVE: To investigate whether the dietary intake of energy; macronutrients; and fiber differ between age groups, racial groups and socio-economic classes among males from the Western province of Kingdom of Saudi Arabia (KSA). METHODS: Data were collected from 303 male subjects, aged 15-80 years. They were selected randomly from King Abdul-Aziz University Hospital, Jeddah, KSA from October 2001 to November 2003 and grouped according to their age into 3 groups. The subjects were asked to complete a questionnaire concerning their demographic characteristics, health history, lifestyle, and dietary habits. RESULTS: Energy and carbohydrates intake fell with age (p<0.05). Total dietary carbohydrates and fat intake were similar for all groups when expressed as a percentage of energy intake. The percentage energy as protein increased with age (p<0.05). Mean cholesterol intake was high for all groups, but fell with age group (p<0.0001). Saturated fat and monounsaturated fat intake, expressed as percentage energy intake were both high, whereas polyunsaturated fat intake was low. The youngest group had the highest percentage energy provided by saturated fatty acid (p<0.001), and the lowest percentage energy as polyunsaturated fatty acid (p<0.05) compared to the other groups. The intake of fibre rose with age was significantly higher in the older group (p<0.05). CONCLUSION: Diet consumed by urban dwellers in KSA appears to have resulted in an imbalance of macronutrient intake among all sectors of the population. This problem can only be averted by raising public awareness and the development of appropriate population-specific nutritional guidelines.
ردمد
:
19327302
اسم الدورية
:
Saudi Med J.
المجلد
:
26
العدد
:
2
سنة النشر
:
2005 هـ
2005 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Wednesday, March 24, 2010
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
سهاد باحجري
BAHIJRI, SUHAD
باحث
دكتوراه
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
26181.1
1
الرجوع إلى صفحة الأبحاث